Какав треба да буде однос родитеља и деце у пубертету?

Настанком пубертета родитељи могу очекивати наидју на затворена врата дечије собе у свом дому повремено гунђање, њихове љупке некада шармантне причалице. Иста она деца која са осмехом грила своје родитеље на крају дугих дана, у овом раздобљу постају необјашњиво зловољна. Деца која су им се од рођења привијала на груди, вероватно ће сада одбојно реаговати на загрљаје и пољупце.

Док девојчице, као што се може и предвидети, предводе у пубертетској игри, задиркујући дечаке, њихово привидно самопоуздање често скрива огромну несигурност у себе. Посматрајући како се девојчице незадрживо обликују, дечаци морају да подносе кашњење у развоју и јачању свога тела. Није зато ништа необично што љутња и фрустрације у животу тинејџера добијају посебне размере. И ако је ишта у том раздобљу очигледно, онда је то чињеница да родитељи »једноставно ништа не разумеју«.

Када се »врата затворе«, родитељи могу да се осећају увређеним и остављеним, или да прихвате животну реалност и уложе напор да буде што боља. То је животно раздобље у коме се родитељска зрелост ставља на пробу. Родитељи имају задатак да своју децу успешно проведу кроз тај помало мучни период.

Искусни родитељи примењују следеће корисне савете:
Посматрајте свог тинејџера као дете које је у прелазном процесу. За почетак, родитељи треба да на своје тинејџере гледају као на »децу у прелазном процесу,« а не као на младе људе. Упркос спољашњем изгледу, чак упркос томе што говоре да су независни, потреба тинејџера за љубављу, њихова потреба за сигурним уточиштем у коме ће неко бринути о њима, и њихова потреба за изграђивањем и ограничењима нипошто нису мање. Још увек им је потребно да пре свега њихови родитељи брину о њиховим потребама.

Преобликујте своју љубав. Љубав намењена тинејџерима, уместо некадашњих пољубаца и прича за лаку ноћ, подразумева, рецимо, масажу ногу и стопала после дугог тренинга на стази или напорног дана у школи. Она подразумева толерантан став према најновијем стилу и облику фризуре. Она подразумева самоконтролу после расправе, спремност за суочавање с тешким питањима; саосећање после изгу- бљене кошаркашке утакмице или у случају неузвраћене љубави, када би речи само повећале бол; неколико минута одвојених за слушање музике са његовог омиљеног ЦД-а. Она подразумева допуштање извесне слободе која је у складу са принципима, изношење правила и последица кршења правила љубазно али одлучно, и похваљивање за добро обављен посао; она значи указати поверење тинејџеру и заслужити његово поверење.

Пажљиво слушајте. Тинејџерима су потребни родитељи који ће им указивати искрену и ненаметљиву пажњу и на најбољи начин искористити вре- ме када њихова деца желе разговор. Замарање пи- тањима и покушавање да се комуникација успостави силом, не само да су без ефекта већ су и штетни. Више од било чега другог, тинејџерима је потребно време које ће проводити са својим родитељима време проведено у игри, раду, када ће се у неким спонтаним околностима осећати довољно сигурним да се отворе.

 

Разговарајте са својим тинејџером о »замкама« живота. Родитељи се често устручавају да са својом децом разговарају о »шкакљивим« темама, као што су предбрачни секс, дроге, алкохол и сл. Штавише, неки родитељи сматрају да ће разговор о дрогама деци заптаво усадити такве идеје у главу. То само показује колико су родитељи понекад страховито наивни. Деца се све раније у свом животу суочавају с притисцима и искушењима. Са идејама о дрогама и сексу деца се сусрећу скоро сваког дана у разговору с вршњацима, путем теле- визије и различитих часописа. Ако родитељи не разговарају с њима о тим озбиљним темама, учиниће то неко други. Родитељи још увек потцењују озбиљност изложености деце дрогама. Ако сматрају да нису у стању да са својом децом разговарају о дрогама и осталим »замкама« живота јер нису довољно стручно оспособљени за то, нека потраже савет и помоћ лекара или школског психолога. Коначно, данас постоји бројна литература која родитељима може да пружи потребне информације о свим »шкакљивим« темама.

Реагујте када приметите опасне знаке који наговештавају озбиљан проблем. Родитељи лако могу да не опазе адолесцентску депресију. Де- шава се да је ни сами тинејџери не препознају, јер им је порицање и прикривање тако својствено. Због тога што депресија доводи ти- нејџере у велику опасност да почну да употребљавају дроге и алкохол, да ступају у недозвољене сексуалне односе, чак и да се баве криминалом, родитељи треба да потраже помоћ чим се појаве следећи симптоми депресије: опадање пажње, сањарење, слабе оцене у школи, дужи период у коме се јавља осећање досаде, физички болови који се понављају, или повлачење од породице и пријатеља.
Исправно поступање у периоду »затворених врата« у животу вашег тинејџера може бити питање живота и смрти. То је, свакако, и питање стварања окружења у коме ће се ваш тинејџер развити у зре- лу и разбориту одраслу особу. А то је највећа награда родитељима!

Неколико разлога више да не бежите од разговора са својом децом о »шкакљивим« темама

  • Слободни сексуални односи данас нису само морални и психолошки проблем (страх од ванбрачне трудноће). Због многих болести сексуалним путем, живот младих који се слободно необазриво упуштају у предбрачне сексуалне одноносе може бити знатно угрожен. У те болести спадају СИДА која је још увек неизлечива, хепатитис Ц и многе друге болести које изазивају неплодност, а многе од њих немају никакве симптоме.
  • Марихуана која се данас узгаја много је јача и опаснија од оне која се гајила пре двадесет година. Осим што штетно делује на психичко здравље корисника изазивајући потиштеност, равнодушност, тромост и халуцинације, пушење марихуане може изазвати промене на плућима које претходе раку, и допринети појави рака на органима гла- ве и врата. Јаке дроге, попут кокаина, ЛСД-а и хероина, повећавају ризик од срчаног инфаркта и можданог удара.
  • Пушење цигарета знатно повећава ризик од обољевања од рака плућа и срчаних болести. Новија истраживања показују да је пушење цигарета један од главних узрока импотенције и других здравствених проблема. Неке фабрике дувана користе амонијак да појачају зависност коју ствара цигарета.
  • Када је у питању алкохол, довољно је рећи да и једно једино опијање може бити смртоносно