Савети за родитеље

Пушење је један од највећих здравствених ризика којима су данашњи тинејџери изложени. Иако је број пушача у нашој земљи према подацима Министарства здравља у паду, што због поскупљења што због увођења Закона о забрани пушења на јавним местима, дувански дим је и даље алармантно присутан у нашим животима

Штетни ефекти пушења код тинејџера су израженији него код одраслих, осим тога они лакше постају зависни чак и на мање дозе никотина. Истраживања показују да чак 85 одсто људи који почну да пуше пре деветнаесте године постају доживотни пушачи. Ова бројка је посебно застрашујућа ако знамо да пушење може да скрати живот детета пушача и до десет година.

Обзиром да се прве навике и вредности носе из куће, без обзира на утицаје околине, родитељи ипак могу да учине нешто да спрече настанак ове опасне навике. Иако адолесцентима дим цигарете понекад делује као најпривлачнија ствар на свету јер сви у њиховом друштву пуше, и иако се осећају апсолутно непобедивим и свемоћним па им ни претња угрозавања здравља не делује опасно, постоје начини да им помогнете да не стекну ову навику.

Став родитеља  према никотину  и њихово понашање дефнитивно утичу на тинејџере. Штавише, многи тинејџери почну да пуше зато што и њихови родитељи то раде. Зато, немојте да палите цигарету у кући. Ако баш морате да пушите, не радите то у кући и око деце. Цигарете држите подаље од очију и ван дохвата руке. Тиме ћете спасити не само свој него и живот своје деце.

Почните да разговарате са децом о опасностима везаним за пушење. Никада није прерано за овај разговор, нека ваша деца знају да је пушење зависност и да често може да доведе до смрти.  Објасните деци да је много лакше постати завистан у њиховом узрасту. Поента овог разговора је да јасно заузмете став да сте противник пушења.

Тинејџери себе доживаљавају као непобедиве и бесмртне особе, али важно је да разумеју да постоје опасности по здравље које могу да буду толико озбиљне да угрозе живот. Уколико имате пример у породици, опишите како је никотин утицао на особу коју можда и они знају, рођака или познаника који је преминуо од рака плућа или можданог удара. Уместо сувопарних статистика о опасности никотина, предочите детету сву озбиљност пушења на примеру праве особе (има пуно познатих личности које су биле жртве пушења, пронађите неку од њих). На тај начин имате више изгледа да пробијете онај лагодни став „Ма, то се мени не може десити“.

Истраживачи са Бостонског Завода за јавно здравље су објавили податке који недвосмислено указују да тинејџери из породица у којима влада забрана пушења у кући у много већем броју случајева усвајају непушачки став и ређе постају пушачи од деце која долазе из кућа у којима се пуши. Стога сви заједно, као породица, донесите одлуку о томе да дувански дим није дозвољен у вашој кући. Обавестите и родбину и пријатеље о томе, баците пепељаре у ђубре и не дозволите пушење у кући никоме.

Велики број тинејџера који пуше једноставно не умеју да се одупру притиску вршњака. Када их другари охрабрују да запале цигару, они повуку дим како би остали део друштва или спречили да их друштво исмева. Притисак вршњака свакако можете да очекујете, али посаветујте дете да одбије понуђену цигару и одговори другарима нешто попут “Не хвала, обећао сам деди да никад нећу запалити цигару” или “Нећу, страшно ме боли глава од цигара”. Понудите детету да искористи вас као изговор у стилу: “Моја мама намирише да сам пушио на километар, неће ме пустити на екскурзију ако ме ухвати да пушим”.  Ако мислите да ваше дете не жели да пуши али не уме да се одупре утицају вршњака, помозите му да пронађе изговор како би избегао задиркивање или нелагоду у друштву без паљења цигарете.

Пријатељи су апсолутно најутицајнија група у животу тинејџера па стога обратите пажњу на то са ким се дружи ваше дете. Много је теже рећи „Не“ цигарама ако читаво друштво пуши. Тинејџери који пушење схватају као друштвено прихватљиво понашање ће бити много склонији да почну да пуше, а касније лакше и да пију или користе марихуану.

Тинејџери често као „кул“ понашање прихватају понашање и став лоших момака у филмовима, чак и деца која иначе нису изложена великом ризику да почну да пуше (из породица у којима се не пуши, нису изложени вршњачком притиску). Истина је да не можете да пратите све филмове које ваше дете гледа, али разговарајте са њим о пушењу ликова из филма и настојите да спречите развој те навике.

И  на крају  одвојите време за практичну показну вежбу из математике и заједно са дететом израчунајте колико би коштала навика пушења. Колико кошта једна цигарета дневно, колико би трајала паклица, па додајте број цигарета који би се поделио са друговима. Упоредите суму која је потребна за цигаре са износом џепарца или још боље са ценом нечега што ваше дете желл да  купи,рецимо мобилни   или нов ранац.  Извор:www.најбољамаманасвету.цом

Је ли израда  домаћег  задатка  хорор код куће? Осећате ли   да на дете  вршите  притисак?

Изгледа ли то овако: ваше дете седи за својим писаћим столом пред отвореним књигама, али тешко  да било шта упамти. У школи се због тога осећа лоше и изостају добре оцене?

Ево неких правила рада. Нека их се при учењу код куће деца држе. Не надајте се одмах сутрадан неком изврсном напретку, али кроз неко време труд ће се исплатити.

10 правила за рад

Утврдите са дететом  одређено време за почетак .

Нека радно место буде уредно. На столу је само оно што је потребно за задатак.

Чита задатке и размисли шта мора учинити.

За сваки задатак одреди отприлике време за које ће га урадити

Навикава се на план у 3 фазе: (1) почети са задацима који им иду лако, (2) затим прећи тешке ствари, (3) на крају радити ствари које су им најлакше.

На прекида планирано  радно вријеме(разговорима телефоном,гледањем ТВ-а, но ту и тамо прави кратке паузе за предах (протезање, устајање, отварање прозора, удисање свежег зрака, поновно седање).

Пише уредно у своју  бележницу најважније

Ако има проблема, бодримо дете да се не предаје  лако, већ упорношћу и  стрпљењем   реши задатке.

Контролише на крају још једанпут 3. правило и размисли  јесте  ли све добро испланирало.

Поспрема  своје радно место и израђује план за сутра.

У времену у којем технологија влада нашим животима, текст који следи нас подсећа на вредности до којих нам је стало, али често не знамо како да се изборимо за њих.

За све нас, овај текст може да буде инспирација. За родитеље, он може да буде пример како да се деци поставе павила у вези са коришћењем мобилних телефона, компјутера или игрица.

Последњих дана децембра 2012. године, електронски медији широм света су преносили вест о поклону који је једна мајка дала свом тринаестогодишњем сину за Божић.

Џенел Хофман, мајка петоро деце и ауторка бројних текстова о родитељству, поклонила је свом најстаријем сину иПхоне мобилни телефон уз који је ишао и уговор који је она саставила и који се односи на услове коришћења тог телефона.

Драги Грегори,

Срећан Божић! Сада си поносни власник Iphone телефона.  Страва!

Ти си добар и одговоран тринаестогодишњак и заслужујеш овај поклон. Али, уз овакав поклон иду правила и услови за његово коришћење. Молим те, прочитај уговор који следи. Надам се да разумеш да ја имам одговорност да те одгајим тако да будеш здрав млад човек који може добро да функционише у свету технологије али да не дозволи да му она управља животом. Уколико не будеш следио правила која су наведена, иПхоне ће ти бити одузет .

Волим те до неба и радујем се милионима Sms које ћемо у будућности размењивати.

 1. Ово је мој телефон. Ја сам га купила. Ја плаћам за његово коришћење. Ја ти га позајмљујем. Зар нисам супер?
 2. Увек морам да знам лозинку.
 3. Ако ти телефон зазвони, јави се. Кажи „молим“, буди пристојан. Немој никада да игноришеш позив ако на екрану пише „мама“ или „тата“. Никада!
 4. Предај телефон једном од родитеља свако вече у 19:30 током недеље и у 21:00 током викенда. Ноћу ће бити искључен, а можеш поново да га укључиш у 7:30. Ако немаш намеру да позовеш нечији фиксни зато што би се прво јавили родитељи, онда немој да зовеш ни на мобилни. Користи своју интуицију и поштуј друге породице онако како бисмо и ми волели да поштују нашу породицу.
 5. Телефон не носиш у школу. Уместо слања порука, разговарај са људима. Разговор је животна вештина.
 6. Ако ти телефон упадне у wц шољу, разбије се или нестане, ти си одговоран да га замениш или да платиш трошкове поправке. Обезбеди новац унапред – крени да косиш траву, чуваш децу, одвајај новац који добијеш за рођендан.
 7. Немој да користиш телефон да лажеш и обмањујеш људе или да од њих правиш будале.Немој да учествујеш у разговорима који неког могу да повреде.
 8. Не користи телефон да напишеш у поруци или е-маилу нешто што не би особи рекао очи у очи
 9. Немој да говориш или пишеш нешто што особи не би казао а да су њихови родитељи пристни у соби. Размишљај о ономе што пишеш и говориш.
 10. Нема порнића! За информације, користи интернет стране за које знаш да би могао мени да покажеш. Све што те занима – питај некога, најбоље тату или мене.
 11. Када си на јавном месту, искључи или утишај телефон. Посебно у ресторанима, биоскопу, или док разговараш са неким. Ти си лепо васпитана особа, немој да дозволиш да иПхоне то промени.
 12. Немој никада да примаш или шаљеш слике са сексуалним садржајем. Ово није смешно! Биће дана дана када ћеш бити у искушењу да то урадиш, упркос томе што си паметан. Интернет је већи и моћнији од тебе. Једна глупа грешка може да има огромне последице на твој лични живот или каријеру.
 13. Немој да правиш милионе фотографија и видео записа. Нема потребе да све документујеш. Дозволи себи да уживаш у искуству. Искуство остаје у теби за вечност.
 14. Остави понекад телефон код куће и осећај се добро са таквом одлуком. Телефон није жив и није део тебе. Научи да живиш и без њега. Буди већи и моћнији од страха да нешто не пропустиш.
 15. Немој да скидаш само музику коју слушају милиони твојих вршњака. Твоја генерација има приступ музици као ниједна друга раније. Искористи то, прошири своје видике, скидај разне врсте музике – класичну, модерну…
 16. С времена на време, играј неке игрице које ти укључују мозак – игре с речима, загонетке, мозалице.
 17. Избегавај да превише гуглујеш. Гледај свет око себе. Гледај кроз прозор. Ослушни питце, иди у шетњу, разговарај са људима.
 18. Понекад ћеш забрљати, Ја ћу ти одузети телефон. Сешћемо и разговараћемо о томе. Почећемо из почетка. Ти и ја стално учимо. Ја сам на твојој страни. Ми смо заједно у овој авантури.

Надам се да ћеш се сложити са овим условима. Ово о чему сам ти писала се не односи само на коришћење телефона већ на живот. Одрасташ у свету у којем се све јако брзо дешава и стално мења. То је узбудљиво и примамљиво. Али пробај да поједностављујеш ствари. Имај више поверења у свој моћан ум и велико срце него у било коју машину.

Волим те. Надам се да ћеш уживати у свом сјајном телефону.

Мама

За сајт Дете плус, превела и обрадила Жана Борисављевић

Васпитање је важније од образовања!
Васпитавати – не суца, не војника, – него човека!